Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye’nin dört bir yanında kendi enerjisini üreten akılı tesislerin yapımı için kolları sıvadı. Akıllı tesislerin ilk örneği olan Antalya Stadyumu, harcadığı elektriğin iki katını üretiyor.

Bakanlık, akıllı tesisleri Türkiye genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına hız verirken, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bakanlığın tesisleşme hamlesinde modern çağın gerektirdiği tüm imkanları kullanarak güneş enerjisi sistemi ile kendi enerjisini üretebilen akıllı tesisleri, ülke sporunun hizmetine sunacaklarını söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç, 2016 yılı planlamalarının içinde spor tesislerinin enerji verimliliği adına dönüşümlerinin sağlanması için gerekli fizibilite çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğüne işaret ederek, “Akıllı tesislerimizle hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayacağız” dedi. Kısa bir süre önce açılışı yapılan Antalya Stadı’nın kendi enerjisini üreten ilk stadyum olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

“120 milyon maliyetle inşa edilmiş olan Antalya Stadyumu’nun farklı bir özelliği var. Stadın üst tribünündeki güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretebiliyor. Antalya Stadyumu’nun harcadığı elektriğin iki katını elde etme kapasitesi var. Toplam 13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye'nin kendi enerjisini üreten tek stadı olma özelliğini taşıyan 33 bin seyirci kapasiteli tesisimiz, ürettiği elektriğin fazlasını da şebekeye aktarma özelliğine sahip ve 5 bin haneye elektrik sağlama kapasitesi var. Bu modern tesisimiz, ayda ortalama 99 bin TL gelir elde etmeye başlayacak.”

Akıllı ve ekolojik tesislerin,  2023, 2053 ve 2071 hedefleri olan Türkiye’nin vizyonuna örnek olacağını belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Bu akıllı tesisler, karbon gazı salınımını azaltacak olması sebebiyle de çevre dostu olacak. Ülke gençliğinin geleceği adına büyük önem taşıyan tesisleşme hamlemiz, her boyutuyla dünya sporuna örnek olacak. Büyük bir hızla sürdürdüğümüz çalışmaların karşılığını güzel başarılarla alacağımıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

SİVAS STADI, YAĞMUR VE KAR SUYUNU DEPOLAYARAK SULAMA İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK

Bakan Çağatay Kılıç, Sivas’ta Türkiye’nin ilk ekolojik stadı olarak inşa edilen tesisin birçok farklı özelliğe sahip olduğuna işaret etti.

Stadın, yağmur ve kar suyunu depolanması ve genel sulama ihtiyaçlarını giderecek şekilde inşa edildiğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Tesiste, hem zeminin alttan ısıtması hem de tribün ısıtması olacak. 25 bin seyirci kapasiteli stadımızın yapımı en kısa sürede tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Yatırım programına alınan bazı akılı tesislerle ilgili de bilgiler veren Bakan Çağatay Kılıç, “Yapımına en kısa sürede başlanacak olan Hatay Stadı da, tamamlandığında kendi enerjisini üreterek,  bu alanda hizmet verecek ikinci stat olacak. İhalesi yakın zamanda yapılacak Samsun Buz Pateni Salonu ise yine kendi enerjisini üretme özelliğine sahip olacak. Bu tesislerimizin çevreye de ciddi katkısı olacak. Dolayısıyla, bakanlığımızın çevreciliğe ve ekonomiye de çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.