MÜNAZARA VE HİTABET EĞİTİMİ

13.12.2018


Gençlik Merkezleri Münazara Projesi
 
“Bu dönemde bir genç nasıl olmalıdır?” sorusunu sorduğumuzda pek çok kişiden, entelektüel, genel kültürü yüksek, çok kitap okuyan, empati gücü yüksek, karşı tarafı dinleme ve anlama özelliğine sahip, kürsüde iyi konuşan, kendini ve savunduğu fikri ifade etme gücü yüksek gibi ortak tanımlar içeren bir cevap almaktayız. Münazaranın insana kattıklarına baktığımızda ise bu beklentileri büyük oranda sağladığını görmekteyiz. Çünkü münazara objektif verilere dayandırılarak çift taraflı argümanların katılımcılar tarafından tarafsız jüriler önünde tartışıldığı dünyanın en entelektüel oyunlarından biridir. Oluşturacağımız münazara ligi sayesinde, profesyonel hayata hazırlanan gençlerimizin topluluk önünde kendilerini etkili bir şekilde ifade etmelerini, kendileri gibi düşünmeyenleri de anlamalarını, dünyada olup bitenler hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bilimsel düşünmelerini sağlamayı hedefler.
Münazara, öğrencilerin pek çok konuda öğrendikleri bilgileri her hafta kürsüde tartıştıkları, onlara sürekli tartışarak öğrenme imkânı veren, sürekli okumaya yönelten bir etkinliktir. Proje kapsamında verdiğimiz temel eğitim, proje sonrasında öğrencilerin hayatları boyunca devam edecekleri öğrenme yolculuğunun ilk adımlarını oluşturacaktır.
Proje kapsamında Türkiye’deki liselerde ve üniversitelerde münazara kültürünü yeniden canlandırmayı amaçlamaktayız.
 
İhtiyaç duyduğumuz değer ve kabiliyetleri en etkili biçimde ortaya çıkaran oyun:
MÜNAZARA
 
Münazara, öğrencilerin çeşitli konularda bilgi birikimlerini, hitabet ve iletişim kabiliyetlerini, hızlı düşünme ve karar alma yeteneklerini yarıştırdığı bir ‘ikna oyunu’dur. Avrupa’da 200 yıllık geçmişe sahip modern münazara formatına (parlamenter münazara) karşı ülkemizde özellikle liselerde, öğrencilerin yılda sadece bir kere kürsüye çıktığı eleme usulü bir format (klasik format) kullanılmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak dünya ile entegre modern münazara formatında eğitimler vermeye ve Türkiye’nin pek çok ilinde turnuvalar düzenlemeye başlıyoruz.
 
 
Modern Münazara Formatı
 
Konular
 
Modern Format’ta “süt siyah mı beyaz mı” gibi yüzeysel konular yerine, ülkelerin parlamentolarında tartışılan, ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren ekonomiden siyasete, haklardan çevre politikalarına, uluslararası ilişkilerden hukuka kadar birçok alanda çeşitli konular tartışılır.
 
Hazırlık Süreci
 
Klasik Format’ta ögrenciler konularını haftalar öncesinden öğrenirler. Öğretmenleri ve aileleriyle birlikte hazırlanır, ezberledikleri metinlerle kürsüye çıkarlar. Yani öğretmenler ve aileler yarışır.
Modern Format’ta konular sadece 15 dakika önce açıklanır. Herhangi bir teknolojik alet kullanımı da yasaktır. Bu da öğrencileri sürekli okumaya, araştırmaya ve gündemi takip etmeye yönlendirir. Modern format sayesinde öğrenciler “Self-Learner” yani, kendi kendine öğrenen bireylere dönüşürler.
 
Edindikleri bilgileri kısa zaman içerisinde sentezleyerek argümanlarını ortaya çıkartırlar.
Bu da ezbercilikten sıyrılarak öğrencilerin hızlı karar almalarını, analitik düşünmelerini ve etkili problem çözmelerini sağlar.
 
Sosyal Ortam ve Rekabet
 
Klasik turnuvalarda öğrenciler birbirlerini yalnızca 1 saatliğine görüyorlar. Ayrıca tek bir takımla münazara yapıp okullarına dönüyorlar. Öğrenciler, sosyal bir ortam oluşmadığından hem sıkılıyorlar hem de rekabeti hissedemiyorlar.
 
Modern Format’ta her bir öğrenci 2 gün boyunca en az 5 münazara maçı yapıyor. 2 gün boyunca
100 öğrenci defalarca karşılaşıyor, sohbet etme, yarışılan konular üzerine değerlendirme yapma fırsatı yakalıyor.
 
Bu ortam da öğrencilerin münazaraya bağlanmalarını, kazanmayı daha fazla istemelerini sağlıyor. Öğrenciler Klasik Format’ta eleme usulü olduğundancyılda 8 dakika kürsüye çıkma imkânı bulur. Modern Format’ta minimum 210 dakika kürsüye çıkarlar.
 
Akademik ve Uygulamalı Eğitim
 
Modern Format’ta öğrenciler turnuvalarla sürekli aktif tutulduğu için kulüpler kuruyorlar.
Bu da öğrencilere;
·       Takım çalışması
·       Liderlik kabiliyeti
·       Organizasyon becerisi
gibi çok önemli yetenekleri de kazandırıyor.
 
Peki münazara size ne katar?
ü  Hitabet
Hitabet ancak pratik yaparak gelişen bir yetenektir. Münazara yapan kişi yılda en az 50 defa kürsüye çıkar. Süreç içinde önce kendini ifade etmeyi, sonrasında etkili konuşma becerisini geliştirir.
 
ü  Genel Kültür
Münazaracı yıl içindeki turnuvalarda sınırsız alanda sayısız konuda yarıştığı için kendini geliştirmek zorunda hisseder. Bu sebeple okuduğu kitap, izlediği belgesel ve eğitici programların sayısı ciddi ölçüde artar.
 
ü  Problem Çözme
Tartışılan konular bir problemin çözümü üzerine olduğundan münazaracı problem çözme odaklı bir karakter geliştirir.
 
ü  Empati
Münazaracı yarışma içinde normalde savunmayacağı fikirleri savunma pozisyonunda kaldığı için farklı fikir ve insan gruplarıyla empati kurma becerisi geliştirir. Bu onun farklı düşünebilme yeteneğini artırır.
 
ü  Eleştirel Düşünce
Münazara halihazırdaki bir olgu ya da durumun eksik, hatalı yönlerini ortaya çıkarmaya yönlendirerek eleştirel düşünebilme kabiliyetini geliştirir.
 
ü  Tartışma Kültürü
Münazaracı format gereği karşı fikirleri dinlemek ve makul bir şekilde karşı çıkmak durumundadır.
Bu durum münazaracının format dışında da tartışma adabına sahip bir birey olmasına yardımcı olur.
 
ü  Takım Çalışması
Münazarada takımlar iki ya da üç kişiden oluşur. Takım olarak stres altında ortak bir strateji belirlemek, anlatacakları argümanları paylaşmak ve birbirlerine referans vermek durumundadırlar.
Bu onların takım olma becerisini geliştirir.
ü  İngilizce
Uluslararası turnuvalara katılan münazaracılar günler boyu farklı milletlerden ve kültürlerden insanlarla zaman geçirerek en etkili yöntemle yabancı dillerini geliştirmiş ve uluslararası bir ağa katılmış olurlar.
 
ü  
Bir münazaracı yıl sonunda yurt içinde ve yurt dışında farklı üniversite ve liselerde okuyan pek çok başarılı kişiyle arkadaşlık kurar, kariyeri için çok önemli bir ağa sahip olmuş olur.
 
ü  Eğlence
Münazara rekabetçi ruhu ve sosyalleşmeyi nitelikli kılan özüyle, her anıyla eğlencelidir.
Üstelik bu eğlenceyi yaşarken birbirinden farklı alanlarda kendini geliştirmesi paha biçilemez bir değerdir.
 
Neden münazara eğitimi düzenliyoruz?
 
Gençler, entelektüel oyunlar sayesinde yukarıda bahsettiğimiz beceri ve yetenekleri geliştirebiliyorlar. Halihazırda İstanbul’da 40’ın üstünde lise modern formatta münazara yapıyor ve turnuvalara gidiyor. Türkiye’nin genelinde münazarayı yaygınlaştırıp fırsat eşitliği yaratmak için bakanlık olarak Türkiye Münazara Projesi’ni başlatıyoruz ve eğitimlerin ilk ayağına Zemin İstanbul’da başlıyoruz. Önümüzdeki dönemde ise Anadolu eğitimlerini düzenleyeceğiz.
 
Münazaranın yanı sıra gençlik merkezlerinde aktif projeler üretmeleri, süreçler içinde yer almalarını istiyoruz. Bunun için gençleri eylemin merkezine alan projelerimiz devam edecek.
 
Gençlik Merkezi Münazara Eğitimi Takvimi ve Program
 
Başvuru: 10 – 24 Aralık 2018
Mülakatlar: 25 Aralık 2018 – 01 Ocak 2019
Eğitimler Perşembe ve Cuma günleri saat 18:00 – 20:00 arasında Zemin İstanbul’da gerçekleşecektir.
Türkçe münazara eğitiminin yanı sıra uluslararası turnuvalara hazırlık için İngilizce münazara maçları da yapılacaktır.
 Kayıt formu için tıklayınız.
türkçe form: https://goo.gl/forms/8RroXdDpQPfhJBwI3
ing form: https://goo.gl/forms/kYRkNBM2fWwOrqcf1