Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Araştırmaları Dergisi (GAD), Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde TR Dizin ’deki yerini aldı. Dergi, TR Dizin’de indekslenmeye layık görülerek akademik hayattaki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Gençlik Araştırmaları Dergisi akademik alanda sağlam adımlarla yoluna devam ediyor.

Gençlik Araştırmaları Dergisi, TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veritabanı kapsamında yer almak üzere, dergi sayıları ile hakem raporları veritabanı komitesinin 21.12.2017 tarih ve 73 sayılı toplantısında “Dergi Değerlendirme Kriterleri” doğrultusunda değerlendirilmiş ve 2017 yılına ait sayılarının dizinlenmesinin uygun olduğuna karar verilerek TR DİZİN’de yer almayı başarmıştır.

Gençlik Araştırmaları Dergisi

Gençlik Araştırmaları Dergisi, 4 ayda bir (yılda 3 kez) yayımlanan, akademik ve ulusal hakemli bir dergidir. Derginin hazırlıklarına 2012 yılında başlanmış, 2013 yılı Haziran ayında ise ilk sayısı yayımlanmıştır. 2017 yılı sonu itibariyle toplam yayımlanan sayı adedi 13’tür. 

GAD ilk iki yıl (2013-2014) 6 ayda bir iki sayı şeklinde yayımlanmış, 2015 yılından itibaren 4 ayda bir (yılda 3 kez) yayımlanır hale getirilmiştir. Yine ilk iki yılda ve her sayıda, sırasıyla 12 ve 8’ şer makale yayımlanmış olmasına rağmen, alınan bir karar ve teknik şartname düzenlemesiyle 2015 yılından başlamak üzere yayımlanan her sayıda 6 makale yayımlanmasına karar verilmiştir. Bu husus 2017 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile her sayı başına tekrar 8’er makale olarak düzenlenmiştir. 

Gençlik Araştırmaları Dergisi, yeni misyonu ile özgün bilimsel çalışmalar için mecra olmaya, gençlikle ilgili nitelikli tartışmalar üretmeye ve Türkiye’de gençlere yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlamaya devam edecektir.

Gençlik Araştırmaları Dergisi’nin tüm sayılarına http://genclikarastirmalari.gsb.gov.tr ve http://yayinlar.gsb.gov.tr İnternet adresleri üzerinden ulaşılabilir.

TR Dizin nedir?

TR Dizin, TUBİTAK ULAKBİM’in temel misyonlarından biridir. Bu misyon bağlamında ULAKBİM, Türkiye’nin bilimsel bilgi birikimini yansıtacak ürünler geliştirmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmaların en önemlileri arasında, araştırmacıların ulusal ve bilimsel içeriğe elektronik ortamda erişimlerini sağlamak amacıyla uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen TR Dizin yer almaktadır.

ULAKBİM tarafından oluşturulan TR Dizin; Sağlık Bilimleri (Tıp), Mühendislik ve Temel Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Yaşam Bilimleri ve Hukuk olmak üzere 5 ayrı temel konu alanındadır.

TR Dizin’in içeriğini oluşturan ulusal bilimsel dergiler, ULAKBİM TR Dizin uzmanları ile ilgili konu alanlarındaki uzman ve akademisyenlerden oluşan komiteler tarafından (42 maddeden oluşan) Dergi Değerlendirme Kriterleri’ne bağlı olarak belirlenmektedir.

TUBİTAK ULAKBİM tarafından çeşitli ana bilim dallarında oluşturulan TR Dizin’de yer alabilmek dergiler için önemli bir imtiyaz olarak görülmektedir.

Gençlik Araştırmaları Dergisi de tüm bu maddelerde yer alan kriterleri layıkıyla yerine getirerek TR Dizin’deki yerini almıştır.

TR Dizin’de İndekslenen Dergilere Makale Göndermenin Yazarlar Açısından Avantajı Nedir?

* Doçentlik şartlarından biri olması bağlamında, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından, Doçent olma aşamasındaki ilgili akademisyenin en az bir adet makalesinin TR Dizin’de yer alan ulusal indeksli bir dergide yayınlanması şartı getirilmiştir. 

* Bazı Üniversite Senatoları tarafından, ilgili akademisyenlerin görev alanlarıyla ilgili atama tercihlerinde de TR Dizin’de yer alan ulusal indeksli bir dergide (en az bir) makale yayınlama şartı getirilmiştir.

* Ayrıca, son yıllarda gündeme gelen “Akademik Teşvikler” bağlamında, akademisyenlerin daha çok puan ve daha fazla maddi kazanç kazanabilmeleri için TR Dizin’de indekslenen dergilerde makale yayınlamaları şartı getirilmiştir.

Yukarıda bahsedilen tüm hususlar ışığında, akademisyenlerin görevde yükselme, üst titrlere ulaşma ve maddi kazanç sağlayabilmeleri için TR Dizin’de yer alan dergiler önem arz etmektedir.