Eyüp Belediyesinin destekleriyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Eyüp Camisi'nde sabah namazı kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası ikram edildi. Daha sonra katılımcılar ellerinde Türk bayraklarıyla Edirnekapı Şehitliğine yürüdü. Bu sırada 100 metrelik dev bir Türk bayrağı açıldı. Şehitlikte de Kur'an-ı Kerim okundu.

Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz İbrahim İlhami Koç, 57. Alay ve Çanakkale Şehitlerimiz için düzenlenen Vefa Yürüyüşü için düzenlenen etkinlikte gençlerimize gönderdiği mesajda şunları söyledi: 

57. Alay…. Bir destanın, dirilişin, şaha kalkmanın öyküsü…Bir Milletin esarete başkaldırışının, imanını son teknoloji silahlara siper ederek yaktığı bağımsızlık ateşinin adıdır…  57. Alay, yakılan bu bağımsızlık ateşinde gösterdikleri kahramanlıklarla, 7 düvele başkaldırışın sembolü, istiklale uzanan bir milletin mührü olmuştur.   Tamamı şehadet şerbetinden içen lakin Türk Sancağını teslim etmeyen 57. Alay, tarih sayfasından silinmek istenen bir milletin; vatanını, toprağını, ezanını, bayrağını canı pahasına nasıl teslim etmeyeceğinin dersini veren ve tüm cihana gösteren ibretlik bir vesikanın adı olmuştur. 

Bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran istiklal ve istikbalimiz konusundaki kararlılığımız ile iman gücünün çok büyük bedeller ödenerek teyit edildiği yer olan Çanakkale Muharebelerinde, 57. Alay, azmin ve iman sevgisinin teknolojiye galip geldiği tarihte eşine çok az rastlanan bir dirilişin sembolü olarak tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırmıştır.

57. Alay’ın şehid olan her bir Mehmedi; “Çanakkale Geçilmez” sözünü, tarih sayfalarına kanlarıyla kazırken,  7’den 70’e cepheye koşan kınalı kuzular,  Kurtuluş Savaşını verecek gücü bulmamıza neden olmuş ve sonrasında yeni bir devletimizin kurulmasına olanak sağlamıştır.

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü olarak buradan gençlerimize seslenmek istiyorum… Sevgili Gençler; tarihimizi iyi okuyun, iyi anlayın. Ecdadımızın fedakarlıklarını, azmi, imanı, bayrak ve vatan sevgisini iyi anlayın. İyi anlayın ki siz geleceğimizin teminatları sonraki nesillere daha iyi aktarabilsin. Sevgili gençler; sizlere Çanakkaleye gitmeniz tavsiyesinde bulunuyorum. Gidin ve orda kefensiz yatan ecdadınızın verdiği kahramanlık öyküsünü yerinde görün.  Kerküklü Cemal’i görün, Bosnalı Ahmed’i, Halepli Musa’yı, Diyarbekirli Zülküf’ü, Trabzonlu Seyit’i görün. 57. Alay’ın şehadete koşuşunu görün, okuyun ve anlatın. Anlatın ki gelecek nesiller nasıl şartlar altında vatan toprağının kazanıldığını daha iyi anlasın. Bu yiğitler, Anadolu’dan Ortadoğu’ya, Balkanlardan Kuzey Afrika’ya kadar kökeni, rengi, ırkı ne olursa olsun, aynı dava uğrunda Çanakkale’de bir araya gelip aynı toprağa kanlarını akıtmışlardır.

Sevgili konuklar; Yusufun yolunda kuyuda ölmekten korkmayan, Hak için haktan ayrı bir yola düşmeyen bir ecdada sahip olduğumuz için ne kadar gurur duysak azdır. O gün; 57. Alayın tamamı şehit oldu ancak o kutsal Türk Sancağına küffar eli uzatmadılar. Tıpkı 57. Alay gibi ecdadımızın gösterdiği kahramanlıklar bizlere; İbrahimleri hiçbir ateşin yakmayacağını ve hiçbir kuyunun Yusufları yutmayacağını öğretti. Bu yüzdendir ki millet olarak şunu çok iyi biliyoruz; “Bedelini ödemediğimiz hiçbir zafer bizim değildir.