Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  yaptığı açıklamada, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılma sürecinde milli sporcuların birçok branşta üstün bir performans sergilediğini belirtti. Kılıç, "Bu süreçte kota almak için birbirinden zorlu müsabakalara çıkan milli sporcularımız ülke spor tarihine geçen bir başarıya imza attı." dedi.

Türkiye'nin 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na tarihinin en yüksek sporcu sayısıyla katılacağını vurgulayan Kılıç, oyunların başlamasına yaklaşık 2,5 ay kala gelen bu başarının büyük bir gurur yaşattığını ifade etti.

Bakan Kılıç, "Kota alma sürecinde Rio'ya gidecek sporcu sayımızın daha da artacağına gönülden inanıyorum. Bu tarihi başarılar, engelli sporuna yapılan yatırımların ne kadar önemli olduğunu en güzel şekilde gözler önüne seriyor." diye konuştu.

2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'nin 67 sporcuyla mücadele ettiğini hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:

"2016 Rio Paralimpik Oyunları'nın başlamasına yaklaşık 2,5 ay kala kota alan sporcu sayımız 68'e ulaştı. Rio'da branş bazında da sporcu sayımızın bu kadar çeşitlilik göstermesi bizler için çok önemli. Milli sporcularımız, oyunlarda 4'ü takım olmak üzere 11 farklı branşta ülkemizi temsil edecek. Süreç içinde bu önemli başarılara imza atan milli sporcularımızı tebrik ediyor ve Paralimpik Oyunları'nda da güzel haberler alacağımıza gönülden inanıyorum."

- Kota alan sporcular

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda şu ana kadar kota almayı başaran milli sporcuların branşlara göre dağılımı şöyle:

Takım sporları: Golbol erkek ve kadın takımları (12 sporcu), Görme Engelliler B1 Futbol Takımı (8 sporcu), Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı (12 sporcu)

Atletizm (3 sporcu): Hamide Kurt (Kadınlar T53 100 metre), Semih Deniz (1500 metre), Zübeyde Süpürgeci (Kadınlar T54 100 metre)

Atıcılık (8 sporcu): Çağla Baş Atakal (10 metre havalı tüfek), Korhan Yamaç (50 metre tabanca), Cevat Karagöl (10 metre havalı tabanca), Savaş Üstün (10 metre havalı tüfek), Ayşegül Pehlivanlar (10 metre havalı tabanca), Aysel Özgan (10 metre havalı tabanca), Murat Oğuz (50 metre tabanca), Hakan Çevik (10 metre havalı tüfek)

Yüzme (2 sporcu): Beytullah Eroğlu (50 metre sırtüstü, 50 metre kelebek), Özlem Kaya (50 metre kelebek, 100 metre kurbağalama)

Okçuluk (6 sporcu): Bülent Korkmaz (Makaralı yay açık sınıf), Erdoğan Aygan (Makaralı yay açık sınıf), Handan Biroğlu (Makaralı yay açık sınıf), Naci Yenier, (Makaralı yay açık sınıf), Zehra Özbey Torun (Olimpik yay), Merve Nur Eroğlu (Olimpik yay)

Masa tenisi (9 sporcu): Neslihan Kavas (Class 9), Abdullah Öztürk (Class 4), Nesim Turan (Class 4), Ali Öztürk (Class 5), Kübra Öçsoy Korkut (Class 7), Hatice Duman (Class 3), Nergiz Altıntaş (Class 4), Ümran Ertiş (Class 10), Süleyman Vural (Class 4)

Halter (3 sporcu): Nazmiye Muslu Muratlı (Kadınlar 41 kilo), Dilfiroz Kuzdağı (Kadınlar 67 kilo), İzzettin Kanat (Erkekler 72 kilo)

Judo (4 sporcu): İbrahim Bölükbaşı (Erkekler 100 kilo), Dursun Hayran (Erkekler 100 kilo), Mesme Taşbağ (Kadınlar 70 kilo), Ecem Taşın (Kadınlar 48 kilo)

Tekerlekli sandalye tenis (1 sporcu): Büşra Fatma Ün