İstanbul'un Fethi'nin dünya tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydeden İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç, yayınladığı mesajda, İstanbul’un  fethinin tarihin en şanlı sayfalarından biri olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ve Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış olan İstanbul, insanlığın ortak medeniyet mirasında çok özel ve önemli bir yere sahiptir. Bugün büyük Fethin 562. yıldönümünü gururla yaşıyoruz. Bu sebeple, İstanbul’un fethi ile tarihimize altın bir sayfa yazdırıp Türk milletine büyük sevinç ve mutluluk yaşatan başta Fatih Sultan Mehmet Han ve tüm kahramanlarımıza minnet ve şükran duygularımızı sunarak rahmetle anıyor ve onları örnek alıyoruz.

Tarih boyunca nice zaferlere imza atan aziz milletimizin, Hz. Peygamberin övgüsüne de mazhar olmuş en kutlu adımlarından birisidir İstanbul'un fethi. Yüzyıllar boyu birçok imparatorluğa başkentlik yapmış bu kadim şehrin fethi, hem milli tarihimiz hem de dünya tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Bu şanlı fetih, bir devri açıp bir devri kapatırken aynı zamanda hem iki kıtayı hem de gönül ve kültürleri birbirine bağlamıştır. 

Büyük Türk Hakanı Fatih Sultan Mehmet, fethin ardından Bizans halkına; ‘herkes dilinden, dininden, malımdan, canından müsterih olsun. Kimsenin malı yağma edilmeyecek’ demiş ve İstanbul adaletin, barışın ve hoşgörünün sembolü haline gelmiştir. İstanbul'un tarihi dokusunu, kültürel birikimini korumak ve yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu eşsiz güzellikteki şehri bizlere miras bırakan Fatih Sultan Mehmet han ile birlikte Akşemseddinleri, Molla Güranileri, tüm aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum".