Bakan Çağatay Kılıç, Bodrum ilçesinde Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından bir otelde düzenlenen "Transplantasyon-14" isimli kongrenin açılışına katıldı. 

Açılışta konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, derneğin üyesi olan doktor babası Sinan Kılıç'ın, tedavi ettiği bir hastasından kaptığı virüs nedeniyle karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi. Babasının meslek hayatında insanlara anlattığı durumla karşı karşıya kaldığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, geçirdiği başarılı operasyon sonunda babasının sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

“Uyuşturucu konusuna da yoğunluk veriyoruz”

Babasından dolayı organ bağışı konusunun kendisi için yabancı bir konu olmadığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bakanlık görevine atandıktan sonra gençlerin organ bağışı konusunda da bilgilenmesi gerektiğini düşünerek bu konuda bir çalışma başlattık. Gençlerle yapmış olduğumuz çalışmada Sağlık Bakanlığı'mızdan da destek aldık. İnşallah bu dönem içerisinde organ nakliyle ilgili gençlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Gençlerimizin karşı karşıya olduğu çok farklı zorluklar var. Bunlardan birisi maalesef uyuşturucu. Bu konuda bazı çalışmalara yoğunluk veriyoruz" dedi.

Organ bağışına önem veren bir hükümet olduklarını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, bulundukları her ortamda bu konunun önemine değindiklerini dile getirerek, organ bağışının çok kişisel bir durum olduğuna dikkat çekti.  

Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Organ nakli en zor karar”

"Organ bağışı, belki de kişinin verdiği en zor kararlardan birisi. Çok duygusal bir olay. Kendi başınıza gelene kadar bunun öneminin farkında olamayabiliyorsunuz. Bazen farkında oluyorsunuz ama duygularımız buna müsaade etmiyor. Son derece hassas olan bu konuya dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Herkesin düşüncesine saygı göstermeliyiz. Organ bağışı konusunda sadece telkinde bulunabiliriz." 

Bakan Çağatay Kılıç, kongreye gelmeden önce bildiği bir konu olmasına rağmen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüştüğünü ve organ bağışı konusunda dini açıdan bilgi aldığını söyledi.

Görmez'in, "Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır" sözünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışı konusunda bugüne müspet 7 kararı olduğunu vurguladı.

Konuşmasının ardından Bakan Çağatay Kılıç, aralarında babasının da bulunduğu kongre katılımcılarıyla bir süre sohbet etti.