Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ayasofya Camisi'nin yeniden ibadete açılacak olmasıyla tarihe şahitlik ettiklerini belirterek, “Tarih yeniden yazılıyor, buna şahitlik etmek, sizlerle geleceğe umudu diri olan arkadaşlarımla bu ana şahitlik etmek bizler için ayrı bir mutluluk. Sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması nedeniyle "Gençlik ecdadın izinde: Ayasofya" adında İz Bırakan Ezgiler adıyla gençlik programı düzenledi.

Ayasofya Camisi'nin yeniden ibadete açılmasına ithafen Üsküdar meydanında düzenlenen organizasyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yarın bir hasretin sona ereceğini vurgulayarak “Ayasofya, Sultan Fatih'in, bu kutlu şehri fetheden o mübarek komutanın emaneti, fethin sembolü Ayasofya. Yarın bir hasret sona eriyor. İnşallah bundan sonraki süreçte bu hasreti, hüznü, sevince çevirdikten sonra bize önemli görevler düşüyor. Bu ülkenin yıllarca yaşadıkları var. Hepsi tarihin hafızasında. Hepsini bilmemiz lazım. Hepsini bilerek yarınlara hazırlanmamız lazım. Nerelerden nerelere gelindi, kolay değil. Hem hamdedeceğiz, hem şükredeceğiz hem de bunu yaşam tarzımıza, hem de bilincimize nakşedeceğiz ki tarih tekerrür etmesin." ifadelerini kullandı.

“Bize düşen bu çıtayı daha yükseklere taşımak. Bize düşen çalışmak ve gayret etmek”

Gençlerin önlerine engeller çıksa da inandıkları yolda yürümeleri gerektiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu şunları aktardı:

“İstanbul, kutlu şehir. İstanbul'da doğdum ve büyüdüm. İstanbul'un 80'li, 90'lı, 2000'li yıllarını çok iyi biliyorum. İstanbul'a büyükşehir belediye başkanı olduğu andan itibaren Cumhurbaşkanımızın bu şehre neler kattığını, sonra AK Parti süreciyle şehrin ve Türkiye'nin dört bir yanının nasıl ilmek ilmek işlendiğini çok iyi biliyorum, çok iyi yaşadım. Ayasofya için gençlerimiz adına kendisine teşekkür ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Gençler bunu bir emanet olarak bilmemiz lazım. Bu emaneti nasıl daha yükseklere taşırız, Cumhurbaşkanımız çıtayı çok yukarılara taşıdı. Bize düşen bu çıtayı daha yükseklere taşımak. Bize düşen çalışmak ve gayret etmek. Karşımıza engeller de yokuşlar da çıksa inandığımız yolda dur durak bilmeden çalışmak. Şiirde dediği gibi 'Yokuşlar kaybolur çıkarız düze. Kavuşuruz sonu gelmez gündüze. Sapan taşlarının yanında füze. Başka alemlerle farkımız bizim.' Edebimizle, inancımızla, vefa kardeşliğimizle örnek olacağız. Bir rol model olarak tüm dünyaya bu güçlü mesajı haykıracağız. Yarın Ayasofya'nın kubbeleri dolacak. Minarelerden o kutlu sada İstanbul'da yankılanacak. Ne kadar şükretsek az. Çıtayı daha yukarı taşıyacağınızdan, birlik ve beraberliğinizden taviz vermeyeceğinizden eminiz. Bu ezgilerle Ayasofya'nın hasretini yaşadık. Şükürler olsun ki bu ezgilerle Ayasofya'ya kavuşmanın heyecanını, sevincini yaşıyoruz. Bu kutlu gecede bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum.”

"İz Bırakan Ezgiler", Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi için okundu

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın milli tarih ve kültür şuurunu geliştirmek ve gençlerin ecdadıyla gönül bağlarını güçlendirmek amacıyla düzenlediği "Gençlik Ecdadın İzinde: Ayasofya" etkinliği, "İz Bırakan Ezgiler Ayasofya Özel" konseriyle başladı.
 

Ayasofya Camisi'nin yeniden ibadete açılmasına ithafen Üsküdar meydanında düzenlenen organizasyonda sahneye çıkan sanatçılar, hem eserlerini söyledi hem de duygularını dile getirdi.

Konserde Mustafa Demirci "Şükürler Olsun (Ayasofya)", "İbrahim"; Taner Yüncüoğlu, "Ya Muhammed Mustafa", "Yağmur; Eşref Ziya Terzi "Kalksam ve Dirilsem", "Ağlama Karanfil"; Aykut Kuşkaya "Bir Güneş Doğuyor", "İbrahim";  Hasan Sağındık "Ben Hep Seni Düşünürüm", "İsmailce"; Hakan Aykut "Secde Yerinde", "Biz Kısık Sesleriz"; Ömer Karaoğlu "Kuşlar", "Şehid Türküsü"; Grup Genç ise "Kuşandım Aşkına" ve "Şan Ayasofya" eserlerini okudu.

Hep birlikte "Fetih Marşı" söylendi

Sahneye çıkan sanatçılar, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasından duydukları memnuniyetleri dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Konserin sonunda Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve bütün sanatçılar, sahneye gelerek hep birlikte "Fetih Marşı"nı söyledi ve etkinliğe katılanlarla beraber öz çekim fotoğraf çektirdi.

Ayasofya özelinde sevilen eserlerin seslendirildiği müzik şölenindeki ezgilere 81 ilden gençlerin yanı sıra Üsküdarlılar da eşlik etti.

Program kapsamında 81 ilden İstanbul'a gelen gençler, Fatih Camisi ve Külliyesi, Ayasofya Camisi Sultanahmet Meydanı ile 15 Temmuz Şehitler Anıtı, Çamlıca Camisi, Eyüp Sultan Camisi ve Beyoğlu Akademi'yi ziyaret edecek.