Alanya'da 10 Ekim'de başlayan 53. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR 2017)'nin 6. ve son etap yarışı İstanbul'da yapıldı. Kurtköy'deki Intercity İstanbul Park yarış pistinden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın startını verdiği turun İstanbul etabında 13 takımdan 93 bisikletçi yarıştı.

Bisikletçiler, İstanbul etabında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçerek 143,7 kilometrelik parkuru, Sultanahmet Meydanı'nda tamamladı.
Genellikle düz parkurdan oluşan İstanbul etabını, Trek-Sergafredo takımının Belçikalı sporcusu Edward Theuns 3 saat 24 dakika ve 32 saniyelik derecesiyle birinci sırada bitirdi.Turun İstanbul etabında Bora-Hansgrohe'den İtalyan Matteo Pelucchi ikinci, Androni Sidermec Bottecchia'dan İtalyan Francesco Gavazzi de üçüncü oldu.

53. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun (TUR 2017) Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen ödül töreninin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bak, "Tüm dünyaya 'İstanbul en az Paris, Londra, New York kadar güvenli' mesajını verdik. Bakın insanlar güzel bir İstanbul gününde Sultanahmet'te bir araya geldiler bu organizasyonu takip ettiler. Bu güzelliği gördüler. Ülkemiz üzerine konulmaya çalışılan algıyı yıkmak için önemli bir cevap. Bakıyorsunuz Türkiye hakkında çıkartılan algı operasyonlarının hiçbiri ülkemizin üzerine yapışmıyor. Ülkemizin güçlü olmasını ve büyüyen, gelişen Türkiye istiyoruz. Bunlar da büyüyen, gelişen Türkiye'nin işaretleri. Sporda da güçlüyüz. Daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. " diye konuştu.

İstanbul'un özel bir marka olduğunu ve bisiklet turu sayesinde şehrin güzelliklerinin tüm dünyaya gösterildiğini vurgulayan Bak, şunları kaydetti: 

"İstanbul özel bir marka. Turu Sultanahmet'te tamamlayarak, İstanbul'un kültürel ve tarihi değerlerini, boğazını tüm dünyaya göstermiş olduk. Bu yıl bir yenilik vardı parkurda. Formula 1'den başlayıp, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçildi. Tarihi yarımada da tur atılıp, burada tamamlandı. Alanya'da başladı etaplar ardından Kemer, Marmaris, Fethiye, Selçuk olmak üzere İstanbul'da tamamlandı."

"Türkiye organizasyon yeteneğiyle pek çok spor etkinliğini gerçekleştirebiliyor"

TUR 2017'nin dünya kategorisinde olduğunu vurgulayan Bakan Osman Aşkın Bak, "Türkiye olarak şanslıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız sporun içinden gelen birisi, sporun bütün değerlerini analiz edebilen, değerlendirme yapan birisi. Pek çok organizasyonda olduğu gibi bu organizasyonu da destekliyor. Türkiye potansiyeliyle, yaptığı tesislerle ortaya koyduğu organizasyon yeteneğiyle pek çok spor etkinliğini gerçekleştirebiliyor. Bu yılın bir özelliği de Türk Milli Takımı'nın performansıydı. Bu turun dünya kategorisinde bulunması, önemli takımların olması nedeniyle bir kademe daha üst düzey organizasyon oldu." ifadelerini kullandı.

Gelecek sene daha etkin bir tur organize edileceğini söyleyen Bakan Bak, "Daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yıl daha etkin bir tur organize edilecek. Etaplar esnasında destek veren bütün mahalli idarelerimize, valilerimize, belediye başkanlarımıza, katılımcılara, organizasyonda görev alan hakemlere, bütün emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Umarım önümüzdeki yıl daha güzel bir organizasyon yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ise herkesi Türkiye'ye davet ederek, "Türkiye'nin güzelliklerini bizzat görsünler. Bisiklet meraklıları burada bisiklet çevirsinler. Biz bundan çok memnun oluruz." dedi.

Milli bisikletçi Balkan: "Kürsüde yer aldığımız için çok mutluyuz"

TUR 2017'de Türkiye güzellikleri klasmanında birinci olan Onur Balkan ise şunları kaydetti
"Tura başlamadan mayoyu kazanmayı hedeflemiştik. Kürsüde yer aldığımız için çok mutluyuz. Bugün dünkü etaptan daha kolaydı, kaza olduğu için arkada kaldık ama hedeflerimizi gerçekleştirdik. Gerçekten mutluyuz."